Gerealiseerd

Staken op leven en dood

‘Staken op leven en dood’ reconstrueert de gebeurtenissen rond de April-meistakingen via een twintigtal verhalen die zich door heel Nederland hebben afgespeeld. Het zijn ontroerende en meespelende getuigenissen die de onwaarschijnlijke moed laten zien van honderdduizenden Nederlanders.

De doe-het-zelf Dictatuur

Fidan Ekiz gaat samen met regisseur Kees Schaap op zoek naar de vraag waarom mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk worden veroordeeld tot uitsluiting. Is dit van alle tijden? Is het typisch Nederlands? Waarom Is er zo weinig respect voor afwijkende geluiden? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media?

Opstandelingen, seizoen 3

Wederom gaat Sophie opzoek naar de zwakke plekken in de lokale democratie en onthult ze de verhalen van opstandelingen. Vanaf 3 juni 2021 bij BNNVARA, NPO2.

Opstandelingen, seizoen 2

Sophie Hilbrand onderzoekt waarom burgers in opstand komen tegen lokaal bestuur. Dit seizoen in Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo en Zaanstad.

Opstandelingen, seizoen 1

Documentaireserie in 4 afleveringen waarbij Sophie Hilbrand elke keer een wijken of buurten bezoekt waar burgers zich in opstand komen tegen lokaal bestuurlijk onrecht. 

When are you coming back, Kees?

Een filmmaker voelt zich bezwaard over de valse hoop die hij 31 jaar geleden gaf aan een Palestijnse familie bij het maken van zijn allereerste film. Na een onverwacht berichtje op zijn voicemail besluit hij terug te keren naar de Westelijke Jordaanoever, samen met zijn zoon die ook films wil maken.

Strijd om Istanbul

In de 2Doc: Strijd om Istanbul volgt Fidan een jaar lang een aantal gewone inwoners van de traditionele wijk Uskudar en de moderne wijk Kadikoy en ziet ze hoe hun levens veranderen als gevolg van de steeds grimmiger wordende verkiezingsstrijd. Coproductie met BNNVARA en VRT

Palestina bestaat niet

Vier Palestijnen kijken terug op hun leven nadat ze uit hun huizen zijn gejaagd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Israël in 1948. Ze kwamen in Nederland terecht waar maar weinig mensen interesse hadden in hun verhaal. Nu ze op leeftijd zijn moeten ze het feit accepteren dat hun strijd niet tot erkenning heeft geleid.

De Moskeemannetjes

Een groep vrijwilligers van een moskee wil de negatieve tijdgeest doorbreken en probeert een brug te slaan naar de Nederlandse samenleving.
Een documentaire over hoop en tegenslag.

Op de Barricades

“Op de Barricade” is een prettig en invoelend documentaireprogramma waarin Fidan Ekiz buurtbewoners in Nederland helpt met hun strijd tegen groot en klein onrecht.

De Pen en het Zwaard

Documentaireserie van 6 delen waarin Fidan Ekiz op zoek gaat naar journalisten die met grote persoonlijke risico’s werken in landen waar de persvrijheid onder druk staat.

In productie

Quick Quick Slow

Dans door het leven, ook al doet het leven pijn. Dat is de premisse van een documentaire waarin we ouderen laten zien die levensvreugd ervaren door te dansen. Het zijn mensen voor wie het leven niet mee lijkt te zitten. Dansen brengt niet alleen blijdschap en harmonie, het blijkt ook een taal te zijn waarin je zonder woorden verdriet deelt en kunt verwerken.

Junkie

De eerste generatie heroïneverslaafden uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, is altijd belicht als een probleem, voor zichzelf en vooral voor de samenleving. Hoewel er vandaag de dag nog maar een handjevol overlevenden is, bleven hun eigen verhalen bleven meestal onverteld. We laten zien wie ze zijn, wat hun dromen waren, hoe hun levens verliepen en hoe hun strijd om te overleven ten koste ging van vriendschap, liefde en eigenwaarde.